We’ve Got It From Here… Thank You 4 Your Service

Het heeft 18 jaar geduurd. 18 jaar! Ik heb het natuurlijk over het nieuwe album van de legendarische hip-hop groep A Tribe Called Quest. 11 November 2016 kwam hun zesde en tevens laatste album uit.

Wie zijn A Tribe Called Quest ook alweer? A Tribe Called Quest werd in 1985 gevormd door: Q-Tip, Phife Dawg (22 maart, 2016, overleden aan diabetes), Ali Shaheed Muhammad en Jarobi White. Ze hebben in totaal 6 albums uitgebracht. De rapstijl van A Tribe Called Quest was anders dan wat we op dat moment gewend waren. De rapformatie kwam, in tegenstelling tot een groep als NWA, met vrolijke nummers en soms maatschappij kritische teksten. Waar NWA over ”Fuck Tha Police” rapt, rapt ATCQ op het allereerste album over het kwijtraken van je portemonnee in El Segundo. Wat ook heel vervelend kan zijn natuurlijk. Tribe was in hun tijd eigenlijk de tegenhanger van gansta rap.

28 Oktober las ik het op internet. ”A Tribe Called Quest komt met laatste album” was de kop op nu.nl. Ik reageerde meteen enthousiast en kon niet wachten. Maar een paar minuten later slaat toch ineens de twijfel toe. Het is anders al 18 jaar geleden sinds het laatste album en na het vijfde album is veel onenigheid ontstaan tussen de vier leden. Kunnen ze het nog wel? Wordt het album een flop? Dat zijn dan van die clich√© vragen die door je hoofd gaan. Maar het is alles behalve een flop. Het is weer die echte ATCQ sound met raps van Phife Dawg en Q-Tip die we van ze gewend zijn. Het album bevat ook een scala aan colabs. Zo zijn onder andere Busta Rhymes, Kanye West, Kendrick Lamar, Elton John en Jack White op het album te horen. Je hebt het idee dat je naar een album uit de jaren negentig zit te luisteren vanwege die classic Tribe dingen. Maar toch klinkt het niet ouderwets, wat zo ontzettend goed gedaan is!

Ik ga even speciaal in op twee nummers. The Space Program, het eerste nummer, heeft nog wel een positieve lading. Mooi om Phife en Q-Tip gebroederlijk over samenhorigheid te horen rappen: ”It’s time to go left and not right. Gotta get it together forever. Gotta get it together for brothers. Gotta get it together for sisters”.

Het tweede nummer, We The People, ¬†klinkt qua sound al wat donkerder. En het refrein geeft je echt stof tot nadenken. Hier zingt Q-Tip over het haat klimaat in Amerika, maar dat haat klimaat heerst niet alleen in de USA. ”All you Black folks, you must go. All you Mexicans, you must go. And all you poor folks, you must go. Muslims and gays, boy, we hate your ways. So all your bad folks, you must go”.

Al met al is het een geweldig album. Een ”must listen” voor Hiphop liefhebbers, maar ook voor mensen die normaal geen Hiphop luisteren.

Links:

Tribe Called Quest – We The People

A Tribe Called Quest – Bonita Applebum

 

“Fuck your ass-cheek flows bars sweeter than scones. Put on microphone”. (Rap In Peace, Phife Dawg)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s